Bułeczki z nadzieńem
- 10 drożdży instant lub 35 g świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g miękkiego masła
ORAZ
- 1 jajko do posmarowania
- opcjonalnie: 350 g lub 250 g słoiczek nutelli
- Drożdże instant wymieszać bezpośrednio z mąką, następnie dodać cukier, sól oraz ciepłe mleko i delikatnie zacząć mieszać składniki. Dodać żółtka i po połączeniu składników i krótkim wyrabianiu dodać miękkie masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ok. 15 minut.
- Z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Potem dodać 2 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do mąki, następnie wsypać resztę cukru, sól oraz wlać resztę mleka. Zacząć mieszać składniki, dodać żółtka a na koniec miękkie masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilkę wyrobić pozbywając się pęcherzy powietrza, uformować wałek i podzielić go na 16 równych części.
- Jeśli robimy bułeczki z nadzieniem: rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 2 łyżeczki nutelli, dokładnie zlepić brzegi ciasta, następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
- Jeśli robimy bułeczki bez nadzienia: z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabny wałeczek.
- Uformowane bułeczki układać na 2 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem z zachowaniem odstępów. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować ostrożnie roztrzepanym jajkiem (za pomocą pędzelka).
- Piec kolejno każdą blaszkę przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL